İslam dini kendine özgü bazı özelliklere sahip olan bir dindir ve evrensel niteliktedir. Son din olarak gelmiş ve tüm insanlar için Kur’an-ı Kerim son kitap olarak indirilmiştir. Hz. Muhammed Allah’ın kulu ve elçisidir. İslam inanışında meleklere de yer verilir ve onların bazı özellikler taşıdığı görülür. Meleklerin özellikleri merak edilen bir konudur ve melekler Allah’ın yarattığı ruhani varlıklardır.
İçerik Başlıkları
İslam’ın temelinde Allah’ın bir ve tek olduğuna O’ndan başka bir yaradan olmadığına inanmak vardır. Aynı zamanda Meleklere inanmak İslamiyet’in temel yapı taşları arasında yer alır. Melekler beş duyu organı tarafından anlaşılamayan fakat ruhani niteliklere sahip olan varlıklardır. Bundan dolayı da her zaman ve her yerde insanlar tarafından görülemezler.
Meleklerin görünmesi Allah’ın dilemesi ile olur ve çeşitli peygamberlerin zaman zaman onlarla karşılaştığı bilinmektedir. Kur’an-ı Kerim meleklerden açık ve anlaşılır bir biçimde bahseder. Çeşitli ayetlerde de meleklere yer verilmiş olması onların varlığı ile ilgili bilinenler arasındadır.
Melekler bazı özelliklere sahiptirler ve çeşitli görevleri yerine getirirler. Birden fazla meleğin olması nedeni ile her birinin farklı bir ismi ve görevi vardır.
Melekler gözle görülemeyen varlıklardır ve nurdan yaratılmışlardır. Meleklerin görülmesi Allah izin verdiğinde mümkündür ve bundan dolayı da herkes tarafından görülmezler
Kur’an-ı Kerim’de geçen 4 büyük meleğin adı ve görevleri bilinmektedir. Bu melekler Allah’ın emirlerini yerine getirmek üzere görev yaparlar ve isimleri; Azrail, İsrafil, Cebrail, Mikail’dir. 4 büyük melek dışında da melekler vardır ve bunların da görevleri bulunur. Bu meleklerin isimleri ise Kiramen-Kâtibin, Hafaza ve Münker-Nekir olarak geçmektedir.
Meleklerin çeşitli görevleri vardır ve bu görevleri yerine getirmekle yükümlüdürler. Allah’a karşı itaatkâr olan melekler yalnız O’na ibadet ve hizmet ederler. İslam dininde inanç esasları belirlenirken meleklere inanmak da farz kılınmıştır. Bundan dolayı Müslümanların meleklere inanması gerekmektedir.
Melekler insanlara benzemezler ve kanatları vardır ayrıca ruhani varlıklar olmaları nedeni ile de gözle görülememektedirler. Kur’an-ı Kerim’de de meleklerin varlığından söz edilirken onlara inanmak farz olarak kabul edilmektedir. Bu konuda çeşitli ayetlerde onlara yer verildiği görülmektedir.
Bu meleklerin dışındaki melekler de çeşitli görevlere sahiptir ve Kiramen-Kâtibin meleği insanların tüm iyi ve kötü amellerini kayıt altına alırlar.
Hafaza meleği ise koruyucu melek olarak görev yapar.
Münker-Nekir meleği ise insanın yaşamı sona erdiğinde onun sorgusundan mesul tutulan melektir.
Melekler duyu organları tarafından algılanamayan ruhani varlıklar olurken İslam dinine göre meleklere inanılması gerekmektedir. Bundan dolayı da Müslümanların meleklere inanması farz kılınmıştır. Gerek kutsal kitapta gerekse ayet ve hadislerde meleklerden bahsedilir ve onların çeşitli görevleri yerine getirmek üzere yaratıldıkları bilinir.
Meleklerin özellikleri merak edilenler arasında yer alırken her meleğin kendine özgü görevleri vardır ve nurdan yaratılmışlardır. Ayrıca meleklerin kanatları olduğu söylenmektedir. Ruhani varlıklar olmaları sebebi ile de gözle görülemezler. Görülebilmeleri ise Allah’ın müsaade etmesi ile olur
Bir şeyin bir ve tek olduğunu ifade etmek üzere kullanılan tevhid kelimesi Kelime-i Tevhid kavramının…
Melekler nurdan yaratılmış olan varlıklardır ve bazı görevleri vardır. Allah, alemleri yaratırken melekleri de yaratmış…
Subhaneke Duası ve Anlamı , tüm Müslümanlar tarafından okunan dualar arasında yer alırken okunuşu ve…
Bu yazıya henüz yorum yapılmamış, ilk yorumu hemen sen yap.