Melekler nurdan yaratılmış olan varlıklardır ve bazı görevleri vardır. Allah, alemleri yaratırken melekleri de yaratmış ve onlara birtakım özellikler yüklemiştir. İslam dininde meleklere inanmak farz kılınırken birtakım özelliklere sahip olmaları nedeni ile meleklerin görevleri merak edilenler arasında yer alır.
İslam’ın temelinde meleklere iman konusu özel bir öneme sahiptir. Müslümanlar tarafından meleklerin var olduğu bilinir fakat gözle görünüp algılanamamaları nedeni ile fiziki olarak anlaşılamazlar. Ruhani yapıları nedeni ile Allah dilerse melekler O’nun istediği şekilde görülür.
Peygamberlerin zaman zaman meleklerle iletişim kurduğu bilinmektedir. Beş duyu organının algılayamadığı melekler ayet ve hadislerde de geçmektedir. Kur’an-ı Kerim’de meleklerden açıkça söz edildiği görülür.
Melekler bazı özelliklere sahiptir ve bu özellikler sayesinde onların anlaşılması mümkün olur. Çeşitli görevlere sahip oldukları için vazifeleri de birbirinden farklıdır. Bundan dolayı da meleklerin isimlerinin yanı sıra görevleri de merak edilir.
İçerik Başlıkları
Alemleri yaratan Allah tarafından melekler nurdan yaratılmış olan varlıklardır. Nurdan yaratılmaları sebebi ile de beş duyu organı vasıtası ile algılanmaları mümkün olmaz. Ayrıca Allah dilemediği takdirde meleklerin görünmesi de söz konusu değildir. Allah’ın izin vermesi ile melekler O’nun istediği şekilde ve kişilere görünebilir. Meleklerin yaradılışları itibari ile bazı özelliklere sahip oldukları görülürken bu özellikler şunlardır:
Melekler çeşitli adlarla tanınırlar bu isimler şunlardır:
Melekler arasında çeşitli görev dağılımı söz konusu olurken 4 büyük melek olarak adlandırılan meleklerin görevleri de merak edilenler arasında yer alır. 4 büyük meleğin isimleri şu şekildedir:
4 büyük melek dışında bilinen melekler arasında Kiramen-Kâtibin ve Hafaza adı verilen melekler yer alır. Bu meleklerin de görevleri bellidir.
İslam dininde meleklere inanmak farz kılınmıştır. Meleklerin nurdan yaratılmış olmaları onların gözle görülememesinde etkilidir ve melekler Allah’a itaat eden varlıklardır. İnsani özellikleri olmadığı için de yeme içme gibi davranışlara sahip değildirler.
Meleklerin kanatlı olarak yaratıldıkları bilinirken yaradılış esasları iyilik üzerinedir. Allah tarafından çeşitli görevler yüklenen melekler bu görevlerinin dışında başka bir şeyden sorumlu tutulmazlar. Müslümanlar tarafından meleklerin varlığı bilinir, ayet ve hadislerde de onlardan söz edildiği görülür.
Kur’an-ı Kerim’de de meleklere yer verilmiştir. Kutsal kitapta meleklerin 98 ayette yer aldığı görülürken meleklerin sürekli Allah’ı zikrettikleri bilinir. İnsani ihtiyaçlara sahip olmayan melekler Allah’ın emirlerini yerine getirmek üzere çeşitli görevlere sahiptir.
Bu görevler arasında insanları korumak, sura üflemek, kişilerin günah ve sevaplarını yazmak, can almak ya da doğa olaylarını kontrol etmek yer alır. Her görev ayrı bir meleğe aittir ve bundan dolayı da meleklerin görevleri araştırılan bir konudur.
Subhaneke Duası ve Anlamı , tüm Müslümanlar tarafından okunan dualar arasında yer alırken okunuşu ve…
İslam dini kendine özgü bazı özelliklere sahip olan bir dindir ve evrensel niteliktedir. Son din…
Yemek duası , olarak da adlandırılan sofra duası yemekten önce ve yemekten sonra okunmaktadır. Sünnet…
Bu yazıya henüz yorum yapılmamış, ilk yorumu hemen sen yap.