Çok eski tarihlerden bu yana kullanılan ancak son yıllarda oldukça popüler olan hacamat tedavisi Arapça bir kelimedir. Türkçe kelime karşılığı olarak saldırı anlamına gelen kök, işaret etmek anlamına gelir.
Özellikle Hz. Peygamber’in ayın belirli günlerinde tavsiye ettiği ve çeşitli hadislerde bahsi geçen bu yöntem, İslam ülkelerinde çok daha fazla tercih edilmektedir. Vücudumuzdaki kanda bulunan özellikle zararlı atıklar veya toksinler enerjiyi, bağışıklık sistemini ve sağlığı olumsuz etkiler ve dolayısıyla hastalığa neden olur.
İçerik Başlıkları
Hacamat yöntemi ile bu toksinlerin ve ölü kan hücrelerinin kandan uzaklaştırılması hücre yenilenmesini sağlar ve hastalıktan önce kullanıldığında birçok hastalığa karşı koruyucu özelliği bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Ancak pek çok kişi yakından bilmediği için hacamat nedir? şeklinde araştırmalar da yapıyor. Belli usul ve yöntemlerle ve belirli zaman aralıklarında kişinin vücudunun çeşitli yerlerinden kirli kanın akıtılması olarak uygulanıyor.
Hacamat Neye Denir?
Antik çağlardan beri uygulanan hacamat tedavisi sırasında bardak veya bardak kullanılır. Hacamat, uygulamasının ayın konumuna göre belirli zamanlarda uygulanır.
Hacamat uygulaması esnasında kullanılan malzemeler şunlardır;
Hacamat Uygulama Yöntemleri
Çin tedavi yöntemleri arasında da bulunan hacamat uygulamasında, önce tedavi edilecek bölgede kesiler yapılır, ardından negatif basınç mekanizmalı kaplar yerleştirilir ve bu yönteme ıslak hacamat adı verilir.
Söz konusu etkili bir tedavi yöntemi olan hacamat nasıl yapılır? Konusunda kimlere yapılabilip kimlere uygulanamayacağı da önemlidir. Kişinin kalp hastalığı, kansızlık, halsizlik, ileri yaşlılık ve kan yoluyla bulaşan hastalıkları varsa hacamat tedavisi uygulanmaz.
Hacamat uygulamasının yapılmayacağı kişiler arasında;
Bu kişilerin hacamat tedavisine katılmaması öneriliyor.
Hacamat Kimlere Yapılmaz
İslam dini tarafından da kabul edilen ve izin verilen uygulama olan hacamat için uygulanacak hacamat günleri de son derece önemlidir. Hacamat uygulamasından faydalanmadan önce, kişinin adet görmemesi; ameliyat olduysa en az 40 gün beklemesi, tamamen aç ya da çok fazla doymuş olmaması, en az bir ön öncesinden hayvansal gıdaların tüketilmemiş olması, 1 gün önce ve sonra cinsel ilişkiye girmemesi ve uygulamadan hemen sonra banyo yapılmaması öneriliyor.
İslam’da Hacamat ve Uyulması
Hacamat uygulaması tartışmaları yüzyıllardır devam ediyor. Kan dolaşımına olan faydaları ve kanıtlanmış faydaları sayesinde hacamat, modern tıp literatüründe kendine yer bulan geleneksel tıbbın kullanımları arasında yer almaktadır. İbn-i Sina özellikle hacamat üzerinde durmuş ve kitaplarında hacamata yer vermiş ve faydalarından bahsetmiştir.
Uygun ve doğru zamanlarda yapılan hacamat uygulamasının faydalarını şöyle sıralayabiliriz;
Pek çok faydası görülen hacamat uygulaması ayrıca, Astım, bronşit, zatürre ve sinüzit rahatsızlığı olan kişiler için çok faydalıdır.
Hacamatın Faydaları Nelerdir?
Hacamat, boyun ve bıngıldak hariç vücudun her yerine güvenle uygulanabilir. Bıngıldak denilen bölge başın tepesinde bulunan bebeklikte yumuşak olan çöküntünün adıdır. Hacamat uygulamasının en iyi sonuç verdiği bölgeler iki kürek arası, iki kulak arası ve kalp arası 10 cm olarak bilinir.
Kulak arkası hacamat kullanımı kulak hastalıkları, sinüzit, boğaz hastalıkları, baş ağrıları, migren, karaciğer ve safra kesesi hastalıkları gibi durumların tedavisini amaçlar. Kalbin arkasına uygulanan hacamat ile akciğer hastalığı, safra sorunları, tansiyon, panik atak, bağışıklık sistemi bozuklukları gibi durumların tedavisi amaçlanmaktadır.
Karaciğer arkasına yapılan hacamat uygulamaları ile karaciğeri temizlemeyi, safra taşlarını tedavi etmeyi, halsizlik, tansiyon, kolesterol gibi hastalıkları ortadan kaldırmayı amaçlar. Günde 8 veya 10 saat uyuduğu halde kendini yorgun ve bitkin hisseden kişilere, karaciğerin tekrar çalışması için hacamat önerilir.
Hacamat Hangi Bölgelerde Uygulanır?
Hacamat uygulanacak olan bölgenin antiseptik solüsyonla temizlendikten sonra bardak veya kupalarla uygulanır. Vücuda uygulanan bardak ya da kupalar, yaklaşık beş dakika bekledikten sonra, uygulandığı yerden alınır ve o kısım 1 mm’den fazla olmayan ve 5 mm’den uzun olmayan bir neşter ile çizikler atılır.
Bu yöntem uygulanarak her kupa alanına yaklaşık 15-20 çizik atılır. Çiziklerin atılmasında dikkatli ve hassas olunmalıdır, çünkü daha derin çizikler, hastada şiddetli ağrı ve kan kaybına neden olabilir. Bardaklar aynı yerlere tekrar vakumlanır ve bardakların kanla dolması beklenir. Toplanan kan bir kaptan sıkılarak aynı yerlere başka bir kap konulabilir ve bu işlem temiz kan gelene kadar 1-3 kez tekrarlanabilir. Kanama durduktan sonra antiseptik solüsyonla kapatılır.
Hacamat Nasıl Yapılır?
Sağlık ile ilgili daha fazla içerik için: https://biricerik.com/saglik/
Beyin, vücudumuzun yönetimini sağlayan en önemli organlarımızdan biridir. Beyin olmadan neredeyse hiçbir işlevi yerine getiremeyiz.1
Anksiyete Nedir? Günümüz hastalıklarından bir tanesi haline gelen ve yaş ortalaması olmaksızın herkesin zaman zaman1
Kahvenin fazla tüketiminden kaynaklı zararları olduğu gibi yararları da vardır. Kafein tüketimi gibi herhangi bir1
Bu yazıya henüz yorum yapılmamış, ilk yorumu hemen sen yap.