Akıllı Telefon Bağımlılığı Nedir? Tarihin her döneminde o zamanın şartlarına özel psikolojik sorunlar ortaya çıkabiliyor. Günümüzde pek çok kişinin akıllı cihazları kullanması nedeniyle yeni bir sorunla karşı karşıya kalındı.
Nomofobi adıyla bilinen akıllı telefon bağımlılığı pek çok kişinin baş etmeye çalıştığı sorunlardan bir tanesidir. Cep telefonundan ayrı kaldıkları zaman paniklemeye başlayan insanlar, etrafındaki konuşmalara veya işe odaklanamama sorunları ile karşılaşmaya başlıyor. Nomofobi gün geçtikçe daha ciddi sorunların ortaya çıkmasına neden olan problemlerden bir tanesidir. Akıllı telefon kullanııcların büyük bir bölümü sürekli olarak cep telefonlarına bakıyor. Gün içerisinde saatlerce cep telefonu ile ilgileniyoruz. Ülkemizin % 53 ü aktif olarak sosyal medya sitelerini kullanıyor.
İçerik Başlıkları
İnsanın içinde yaşadığı yalnızlaşma ve yabancılaşma duygusu bizleri telefon bağımlılığına itiyor. İnsanlar gerçek ortamdan daha çok sanal ortamda vakit geçirmek istiyor. Mutsuzlukla tetiklenen bu olgu gün geçtikçe insanların içinde daha fazla büyümeye başlıyor. Doğayla çok fazla iç içe olmamak insanları nomofobiye itebiliyor. Yalnızlaşma artmaya başladıkça nomofobi olasılığı artıyor.
Kendini tam olarak ifade edemeyen ve çekingen insanların büyük bir bölümü nomofobi problemi ile karşılaşabiliyor. Özellikle telefon üzerinden herşeye ulaşmak bizi bu cihazlara daha da bağlıyor. Telefonun içerisinde barındırdığı şeyler arttıkça, bağımlılık durumu da daha da artıyor. Erişim kolaylığı ve taşınabilir olması akıllı telefonları bir adım öne çıkarıyor.
Telefon bağımlılığı bazı etkenlerle kendisini gösterebilir. Telefon bağımlılığı belirtileri nelerdir? Eğer alt tarafta yer alan belirtiler sizde bulunuyorsa telefon bağımlılığınız bulunabilir. Bu belirtiler;
Telefon bağımlılığı günümüzde hastalık olarak tanımlanmaktadır. Özellikle sosyal medya ve mobil oyunların popülerliğinin artmasıyla beraber insanlar sosyal hayattan daha fazla uzaklaştı. Kişiden kişie değişiklik gösterse de akıllı telefon bağımlılığı nedenleri;
Nomofobi hem fiziksel hem de zihinsel olarak insanları yıpratabilir. Akıllı telefon bağımlılığı anksiyete, yalnızlık ve depresyon ile ilişkilidir. Nomofobinin zararları;
Fiziksel Zararları
Ebeveynlerin sürekli olarak akıllı cihazlarıyla ilgilenmeleri çocukların ilgisiz kalmalarına neden olabiliyor. Telefonlarından vazgeçemeyen aileler, çocuklarına karşı sabırsız ve saldırgan olabiliyor.
Akıllı cep telefonları hayatımızın her alanında bizlerle beraber oluyor. Teknolojinin hızla ilerlemesi ile birlikte her türlü bilgiye akıllı cep telefonları üzerinden ulaşabiliyoruz. Akıllı telefonlar günlük hayatımızı oldukça kolaylaştırmasına rağmen bazı sorunları da beraberinde getiriyor. Akıllı telefonlar doğru kullanıldığı zaman bizlere kolaylık sunarken bilinçsiz kullanıldığı durumlarda ciddi sorunlara neden olabiliyor.
Yapılan araştırmaya göre ülkemizde de akıllı telefon bağımlısı sayısı hızla artmaya devam ediyor. Bilgisayar, tablet ya da televizyonu da işin içine kattığımız zaman durum daha da kötüleşiyor. Ekran süresini sürekli olarak arttırmamız hayat kalitemizi de ciddi şekilde etkileyebiliyor. Çocuklarda ailelerini taklit ederek cep telefonları ile daha fazla vakit geçirmeye başlıyor. Telefonunuzla saatlerde ilgilenirken çocuğunuzu ihmal edebilirsiniz. Çocuklarınızın da akıllı telefon bağımlısı olmasını istemiyorsanız bu cihazlarla olan sürenizi azaltmanız gerekir.
Bilinmesi Gereken Psikolojik Bilgiler, Yıllardır insanlar üzerinde de test edilen ve onaylanmış bilinmesi gereken psikolojik1
Falda görülen semboller bazen tek başlarına bazen de yanlarında onlara eşlik eden sembollerle açıklanır. Tavşan1
Uzaylılar Var mıdır? Bu soruyu pek çok kez tarihin farklı zamanlarında kendi kendimize veya farklı1
Bu yazıya henüz yorum yapılmamış, ilk yorumu hemen sen yap.