Aldığımız besinler, soluduğumuz hava veya vücudumuza temas eden nesneler çoğu zaman bizler için zararsız olabiliyor. Ancak bu herkes için zararsız olduğu anlamına gelmiyor. Bazı insanlar genetik kodları gereği bedenine temas eden nesnelerde rahatsız olabilir aynı zamanda vücudu farklı tepkiler verebilir.
Bu tepkilere ise alerjik reaksiyonlar denir. Alerjik reaksiyon çoğu insan için zararsız olan maddelerin veya ışınların vücudumuz ile teması sonucunda oluşan olumsuz yan etkilerdir. Polen, güneş ışınları, aldığımız herhangi bir besin buna neden olabilir. Her alerjinin farklı bir nedeni olduğu bilinse de henüz güneş alerjisinin nedeni bilinmemektedir. Nadir görülen ancak görüldüğünde de büyük rahatsızlıklar veren güneş alerjisi nedir?
İçerik Başlıkları
İnsanların birçoğunda farklı alerjik reaksiyonlar mevcuttur. En bilindik olanları polen veya besinlere karşı olanlardır. Güneş alerjisi ise çok görülmeyen bir rahatsızlıktır. Güneş alerjisi, güneşten gelen ışınlara karşı vücudun antikor üreterek reaksiyon vermesidir. Bu reaksiyonlar deride ciddi belirtiler gösterir.
Kurdeşen oluşmasına neden olur. Kişiye göre bu etkiler kısa sürse de kimi zaman saatlere yayılabiliyor. Bu alerji aynı zamanda güneş ürtikeri olarak da bilinmektedir. Güneş alerjisinin nedeni henüz bilinmiyor. Ancak kronikleşebilen bu hastalığın semptomları için tedavi yöntemleri bulunuyor.
Güneş Alerjisi
Güneş ışınlarına alerjisi olanlar insanlarda birçok farklı belirtiler görülür. O belirtiler ise şunlardır:
Kurdeşenlerin vücudun birçoğuna yayılması farklı alerjik reaksiyonları da beraberinde getirebilir. Bu sebeple eğer güneş ışınlarına karşı bir alerjiniz olduğunu düşünüyorsanız mutlaka uzman bir doktora başvurun. Yapılacak tedaviler ile birlikte semptomlarınız azalır veya tamamen yok olur.
Güneş Alerjisi Belirtileri
Güneş ürtikerine neyin sebep olduğu henüz bilinmese de tedavi yöntemleri bulunmaktadır. Yapılan araştırmalarda güneş ışınları ile birlikte cilt üzerinde farklı kimyasal maddeler salgılandığı görülür. Bu maddeler antikor-antijen reaksiyonlarını gerçekleştirir. Bu reaksiyonlar ise ciltte güneş alerjisi belirtilerinin görülmesine neden olur.
Güneş Alerjisinin Sebebi Nedir?
Bir insanın güneş alerjisi olma riskini arttıracak en büyük sebeplerden biri gendir. Eğer ailenizde güneş alerjisi olan biri var ise sizin de olma ihtimaliniz vardır. Bir cilt rahatsızlığınız bulunuyor ise güneş alerjinizi arttırabilecek durum olarak karşınıza çıkar.
Gün içerisinde ciltte kullanılan parfümler, deodorantlar, boyalar veya diğer kimyasallar maddeler de riski arttırabilecek etkenlerdendir. Ayrıca tüm bunların yanı sıra kullanılan antibiyotik gibi ilaçlar da güneş alerjinizi tetikleyebilir.
Güneş Alerjisini Arttırabilecek Riskler
Güneş ışığına çıktığınızda vücudunuzun rahatsız edici tepkiler vermesi alerjiniz olduğu kanısını doğurabilir. Ancak her zaman kesin “güneş alerjisidir” diyemeyiz. Emin olabilmek için uzman bir doktora görünmek gerekiyor. Doktorunuz salerjinizi belirlemek için birkaç soru sormadan önce vücudunuzda görünen kızarıkları inceleyecektir. Daha sonra kızarıklığın hangi zamanlarda çıktığını ve ne kadar süre cildinizde kaldığınız sorar. Genellikle güneş alerjisinde çıkan kızarıklıklar iz bırakmaz, belli bir süre sonra kaybolur. Doktorunuz sorduğu soruların ardından teşhisi koyabilmek için bazı testler yaptırmanızı isteyecektir. O testler ise şunlardır:
Yapılacak testler sonucunda alerjinizin ne derecede olduğu veya gerçekten güneş alerjisi olup olmadığı belirlenir. Sonuçlara göre tedavi yöntemi izlenir.
Güneş Alerjisi Nasıl Tespit Edilir?
İnsanlarda güneş alerjisinin tedavileri farklılık gösterebilir. Kimi zaman ise bu alerji kendiliğinden vücudu terk eder. Doktorunuzun izleyeceği tedavi yolu alerjinizin şiddetine bağlıdır. Hafif güneş ürtikerinde aloe vera gibi reçetesiz cilt kremleri verilir. Ayrıca semptomlarınız rahatsız edici boyutta değilse güneşte çok durmamanız yeterli olacaktır. Anca eğer şiddetli reaksiyonlarınız var ise sizlere verilecek ilaçlardan bazıları şunlar olur:
Montelukast ilacının verilmesinin nedeni bazı şiddetli güneş ürtikerlerinde nefes darlığının oluşabilmesidir. İlaç tedavisinin dışında fototerapi tedavisi de uygulanabilir. Bu tedavi yönteminde vücudunuz ilkbaharda sürekli olarak UV radyasyonuna maruz bırakılır ve böylelikle yaz aylarındaki güneş ışınlarına karşı duyarlı hale getirilir.
Güneş Alerjisi Nasıl Tedavi Edilir?
Güneş ürtikeri dünya üzerinde yaşayan her insanda görülebilecek nadir alerjilerdendir. Çok fazla kişide görünmese de, bu alerjiye sahip olanlar için zor bir yaşama sebep olabilir. Alerji her yaşta görülebilir fakat ilk medyan yaşı 35’tir. Irk veya farklı çevre ayrımı bulunmaz. Çoğunlukla genetik olduğu düşünülür. Bazı durumlarda ise çevredeki sigara dumanlarının etkisi olduğu söylenir. Daha çok Kafkasyalılar’da görülür.
Güneş Alerjisi Ne Kadar Yaygın?
Güneş alerjisi görülen birçok insanın farklı tedavi yöntemleri ile hayatlarını sürdürebildikleri görülür. Belirli bir süre sonra bu alerjinin kendiliğinden geçtiği de bilinmektedir. Ancak eğer bir kişi de şiddetli yan etkiler görülüyor ise ve uzun süre de güneş ışığında kalmışsa ölümcül tehlikeler barındırır. Bu sebeple doktorlar güneş ışığından olabildiğince uzak durmayı tavsiye eder.
Güneş Alerjisi Ölümcül Müdür?
Güneş ürtikeri kimi zaman isilik hastalığı ile karıştırılsa da bu doğru değildir. Güneş ürtikeri sadece güneş ışınlarına maruz kalındığında ortaya çıkar. İsilik ise her mevsimde ve terleme sonucunda ortaya çıkar.
Güneş Ürtikeri İle İsilik Arasındaki Fark
Sağlık ile ilgili daha fazla içerik için: https://biricerik.com/saglik/
Kepek nedir.Kepek sorunu çoğu kişilerin yaşadığı saçlarda, kaşlarda hatta sakallarda dahi görülen bir cilt sorunudur.1
İstifleme hastalığı her ne kadar tuhaf bir hastalık gibi gözükse de insanların yanlış kararlar vererek1
Egzama nedir? Neden olur? Nasıl geçer? Egzama birçok insanda yaş fark etmeksizin yaşadıkları bir cilt1
Bu yazıya henüz yorum yapılmamış, ilk yorumu hemen sen yap.