Derneklerin amaçları faydalı işler yapmaktır. Herkes dernek kurma hakkına sahiptir. Dernek Nasıl Kurulur? Birçok kişi tarafından merak edilen konular arasında yer alırken derneklere yönelik olarak bilinmesi gerekenler arasında kurulma şartları yer almaktadır.
İçerik Başlıkları
Gerçek kişiler tarafından kurulan ve kazanç paylaşma amacı gütmeden belirli bir gayeye bağlı olarak toplanan insanlardan oluşan tüzel kişiliğe dernek adı verilir. Derneklerin tüzel kişiliğe kavuşması kuruluş bildirimlerinin mülki idare amirliğine verilmesi ile mümkün olmaktadır.
Dernek kurmak için birtakım yasalara bağlı olarak hareket edilmesi gerekir. Bundan dolayı da dernek kurmak isteyenlerin güncel olarak mevzuatlar hakkında bilgi sahibi olması zorunludur. Dernekler vakıflar gibi yararlı çalışmalar yapmak üzere organize olan kişiler tarafından oluşturulurlar. Ayrıca her gerçek kişi dernek kurma hakkına sahiptir ve dernekler kanununa uygun olarak dernek kurmak mümkündür. Dernek kurmak için gerekli şartlardan bazıları aşağıdaki gibidir:
Belgelerin asıllarının hazırlanmasının ardından müracaat işlemi yapılabilmektedir. Dernek binasının kira olmaması durumunda mal sahibinin muvafakatname vermesi gerekmektedir. Kurucu üyeler tarafından imzalanan belgeler ile müracaat edilecek adres Dernekler Büro Amirliği olmaktadır.
Belgelerin asılları ve imzalanmış halleri ile hazırlanan dosyalar dernek kurucularının biri tarafından da yetkili makama ibraz edilebilmektedir. Evrakların tam ve eksiksiz olması kuruluş aşamasında aksama yaşanmaması açısından önem taşımaktadır.
Vakıf kurma işlemlerinde kanunlarla belirlenen birtakım yolların izlenmesi gerekmektedir. Buna göre kuruluş ve işleyiş süreçleri Türk Medeni Kanunu Vakıflar Yönetmeliği’ne göre düzenlenen vakıflar hukuka uygun nitelikte kurulmalı ve amacı belirli olmalıdır. Bunun yanı sıra süreklilik arz eden bir yapıda olması vakfın amaçlarının belirlenmesi açısından oldukça önemlidir. Vakıf Nasıl Kurulur? Sorusu merak edilirken vakfın Cumhuriyetin Anayasaya bağlı olarak belirlenen niteliklerine aykırı olması mümkün olmamaktadır.
Aynı zamanda bir vakıf, kuruluş özelliği yönünden de Anayasa’nın temel ilkelerine aykırı olamayacağı gibi milli birliğe ve menfaatlere de aykırı nitelikte kurulamamaktadır. Bunun yanı sıra kurulacak herhangi bir vakfın belli bir ırk ya da cemaati desteklemesi de söz konusu olamamaktadır. Bundan dolayı vakıf kurulacağı zaman ilgili kanun maddeleri hakkında yeterince bilgi sahibi olmak gerekmektedir.
Gerçek veya tüzel kişilerin vakıf kurmasına izin verilirken gerçek kişilerin fiil ehliyetine sahip olması tüzel kişi olması durumunda ise kuruluş statüsünde bu durumun yer alması gerekmektedir. Vakıfları Vakıflar Genel Müdürlüğü denetler ve bu tür kuruluşlar Türk Medeni Kanunu’nda yer alan 48. Maddede belirtilen hak ve yetkilerin sahibidirler.
Vakıf kurulacağı zaman noterde bir resmi senet düzenlenir. Düzenlenecek senedin yerleşim yerinde bulunan Asliye Hukuk Mahkemesi’ne tescil ettirilmesi gereklidir. Vakfın tüzel bir kişilik kazanabilmesi mahkeme tarafından yapılacak sicile tescil işlemi ile mümkün olmaktadır.
Vakfın asgari bir mal varlığına sahip olması, adı belirlenirken amaçları ile uyumlu olması, amacının hukuka uygun belirgin olması ve özgülenen mal ve hakların vakfın kurucusuna ait olması ve başlangıç aşamasında vakfın gerçekleştirmeyi planladığı işlere yetmesi gerekmektedir.
Vakıf bir yönetim organı tarafından idare edilmelidir. Mütevelli heyeti, yönetim organı ve denetim birimi vakfın işleyişinde gereksinim duyulacak organlar arasındadır. Vakıf Nasıl Kurulur? Yerleşim yeri mahkemesi tarafından onaylanan vakıf kuruluşu Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne bildirilerek merkezi sicile kaydedilmektedir. Bu işlemler vakfın kuruluş aşamasında gerçekleştirilirken Resmî Gazetede yayımlanmak sureti ile vakfın kuruluşu kesinlik kazanır.
Dünya Waffle Günü adıyla bile iştahımızı kabartıyor. Neredeyse herkesin favorisi olan waffle, tatlı ihtiyaçlarına en…
Askeri alanda yerlileşmede önemli bir adım daha attık! Uluslararası Savunma Sanayii Fuarının 15.si IDEF'21 geçtiğimiz…
Kanepe Yiyen Kadın (Adele) , 22 yıldır koltuk minderi yediğini sölüyor. Duyanları hayrete düşüren olay…
Bu yazıya henüz yorum yapılmamış, ilk yorumu hemen sen yap.