İnternet’ in yaygın kullanımıyla beraber temassız ticaret, e-Fatura gibi kavramlar da hayatımıza girdi. E- Fatura nedir, sorusuna yanıt vermek gerekirse; kâğıt fatura ile aynı hukuki boyutlar taşıyan belgelerin, İnternet tabanlı uygulamalar yoluyla gönderilip alınmasını olanaklı kılan bir temassız ticaret sistemidir. Günümüzde faturalar için kâğıt üretimini en aza indirmeyi hedefleyen e-Fatura kullanımının Covid-19 pandemi günlerinde hijyenik özelliği ön plana çıkmış durumdadır. Uygulamanın 2014 senesinden bu yana yaygın kullanılması ve pandemi sürecinde tavan yapması e-Faturaya nasıl geçilir konusunu da sıkça sorular sorular arasına ekledi.
İçerik Başlıkları
E-Fatura, işletme ruhsatına sahip tüm işletmeler tarafından kullanılabilen bir sistemdir. E-Faturaya geçiş sürecinde ciro sınırlaması da bulunmamaktadır. Dolayısıyla şirketler, işyerleri işin en başından da e-Faturaya geçebilirler. E-Fatura kullanımı cirosu 5 milyon Lira üzerinde olan şirketler için yasal zorunluluk kapsamındadır.
Dolayısıyla e-Faturaya işletme sahibi olan herkes gönüllülük ile geçiş yapabilir. Bazı durumlar için ise e-Fatura kanuni olarak şarttır.
E-fatura uygulamasının yaygınlaşmasında şirketlerin sistemi kullanarak tasarruf sağlaması yatmaktadır. Kâğıt fatura işlemleri için gereken maliyet e-Faturaya geçişle birlikte ortadan kalkmaktadır. Bunun yanında e-Faturanın avantajları şöyle sıralanabilir:
E-Fatura uygulaması, şirketlerin öncelikleri arasında yerini almış durumda. Kâğıt üretiminden ve masrafından tasarruf sağlaması e-Faturaya rağbeti arttırıyor. Dolayısıyla da şirketler ya da işyerleri, sanal mağazalar gibi ticari platformlar için e-Faturaya nasıl geçilir sorusu önem kazanıyor.
E-Faturaya geçmek için yapılacak işlemler karmaşık bir süreç değildir. E-Fatura kullanım yetkisi nasıl alınır sorusunun yanıtı da oldukça basit;
Özet olarak işletmelerin e-Fatura işlemlerini yasal olarak gerçekleştirebilmesi için mali mühür sertifikalarının olması gerekmektedir. Peki e-faturaya nasıl geçilir, e-fatura için mali mühür nasıl alınır?
E-Fatura uygulamaları için gerekli olan mali mühür, e-Fatura kullanım yetkisinin sertifikalandırıldığı bir belgedir. Mali mühür almak online başvuru formunun doldurulması ve akabinde sistem üzerinden sertifikanın 3 yıllık ücretinin ödenmesi ile gerçekleştirilir. Kamu Sertifikasyon Merkezi tarafından 3 yıllık süre ile kamu ve tüzel kişiliklerine verilir. Mali mühür 3 yıllık ücreti 2021 tüzel kişilik için 342,20; gerçek kişi için ise 217,12 Lira’ dır.
6762 Sayılı Türk Ticaret Kanunu kapsamına göre sermayesi paylara bölünmüş ve bir unvana sahip olan…
Prens Randian ın Dudak Uçuklatan Serveti , 1800'lü yıllarda Vristish Gruyana da dünyaya gelen Prens'in…
Nevruz bayramı; ilkbaharın gelişini sembolize eden bir bayram olup yüzyıllardır kutlanıyor. Özellikle Türkmenistan, Kırgızistan, Kazakistan,…
Bu yazıya henüz yorum yapılmamış, ilk yorumu hemen sen yap.