İnsan, aslında duyguları ile var olan bir canlıdır. Duygular, kendiliğinden ya da durduk yer meydana gelmezler. Duygu kavramına bazen çok basit anlamlar yüklense de aslında duygular, çok fazla anlam ifade etmektedir. Duygularımızın da belli görevleri vardır. Bazen fark etmeseniz bile duygularınız size oldukça fazla yön vermektedir. İnsanı yöneten mantığın yanı sıra duygusal zekanın da var olduğunu biliyor muydunuz? Birçoğunuz duygusal zeka kavramını daha önceden duymuşsunuzdur. Duygusal zeka, insanı yöneten bir etkiye sahiptir. Peki, duygusal zeka nedir?
Beyin, yaşanılan her olayı depolar. Bu depolama esnasında o olay sırasında yaşanan duyguları da belleğine kayıt eder. İnsanın, deneyimlerden ders almasını sağlayan en önemli şey duygularıdır. Mesela sıcak olan bir sobaya elinizi sürerseniz, eliniz de yanma hissi oluşur. Buna karşılık gelen duygu ise acıdır. Bu acı sayesinde artık sobalara yaklaşırken daha dikkatli olmaya başlarsınız. Çünkü beyniniz acı duygusunu kendine kaydetmiştir.
Duygusal zeka, sadece kendi duygularını değil aynı zamanda başkalarının duygularını da hissetmenizi sağlar. Buna empati adı verilmektedir. Duygusal zeka, insan hayatında önemli bir yere sahiptir. Çünkü bu zeka sayesinde insanlarla daha kolay bir iletişim kurabilirsiniz. Duygusal zeka, insanı yönlendiren en önemli şeylerdendir. Bu zeka sayesinde insan, hayatına daha iyi bir şekilde yön verebilir.
İçerik Başlıkları
Duygusal zeka, diğer bir adıyla eq olarak bilinir. Duyguların adlandırılmasına ve tanınabilmesine yardım eden zekadır. Duygusal zeka sayesinde insan düşüncelerinin ve duygularının farkına varır. Bu zeka sayesinde duygular yönetilir. Uzmanlar, geliştirilen bir duygusal zeka ile kendini iyi hissetmek arasında doğrusal bir bağlantının olduğunu savunurlar. Bir insanın duygusal zekası yüksek olursa, mutluluğu da o kadar yüksek olur. Bu nedenle duygusal zeka, insan mutluluğu için önemlidir.
Duygusal zekası yüksek olan insanların hayattan daha fazla tat aldıkları da gözlemlenmiştir. Bu zeka, insanın diğer insanlarla olan ilişkisini de etkiler. İlişkilerin daha kuvvetli olmasına yardım ettiği için iş hayatında da başarı elde edilir. Duygusal zeka, hayat ile yakından bağlantılıdır. Bu bağlantının sağlam olması ise size bağlıdır. Duygusal zekası düşük olan insanların, duygusal zekası yüksek olan insanlara oranla daha az başarılı oldukları tespit edilmiştir.
Duygusal Zeka
Duygusal zeka, insan yaşamında çok büyük bir öneme sahiptir. Hatta bu zekanın yeri, günümüzde çok daha önemli hale gelmiştir. İnsanlar duygularını iyi yönetmelidirler. Çünkü iyi bir duygu yönetimi, özel hayat başta olmak üzere birçok alanda size başarı getirecektir. Bu nedenle duygusal zekanın başarı kavramına faydası çok fazladır. Duygusal zeka, sizi birçok konuda başarıya götürecektir.
Bundan dolayı duygusal zekayı kendinize bir basamak olarak kabul ettirebilirsiniz. Bazı insanlar, duygusal zekayı asla önemsemezler. Hatta duygularıyla hareket etmenin bir ahmaklık olduğunu düşünürler. Ancak duygusal zeka, sanıldığı kadar önemsenmeyecek bir zeka değildir.
Duygusal Zeka Ne İşe Yarar?
Duygusal zekanın geliştirilebilir olması, insanların başarıya ulaşmalarında önemli bir adım olmuştur. Duygusal zekanın gelişmesini sağlayacak olan en temel etken olaylara bakış açınızdır. Eğer bir olay karşısında sürekli negatif algılar içerisine girerseniz, duygusal zekanız gelişmez. Tam aksine gerilemeye başlar.
Ancak olayları neden-sonuç ilişkisine uygun şekilde ele alırsanız, duygusal zekanızın gelişmesini sağlayabilirsiniz. Duygusal zekayı geliştirmek için ilk başta yapmanız gereken şey, olumsuzlukları beyninizden atmaktır.
Duygusal zekaya en fazla düşman olan durum ise strestir. Çünkü streste bir nevi duygu kontrolüdür. Stresi soğukkanlılıkla def edebilmek için duygusal zekanızın yüksek olması gerekir. Duygusal zeka gelişimini etkileyen bir diğer faktör ise empati duygusudur. Empati duygusu yüksek olan insanlarda duygusal zeka seviyesinin de yüksek olduğu gözlemlenmiştir.
Duygusal Zeka Nasıl Geliştirilir?
Duygusal zekanın önemsenmesi gereken belli bir dönem yoktur. Çünkü bu zeka, her yaş aralığında önemlidir. Duygusal zekanın gelişmesi açısından bu zekaya çocukluk dönemlerinden itibaren önem verilmesi daha etkilidir. Böylece duygusal zeka daha doğru ve etkili bir şekilde gelişim gösterir.
Bundan dolayı çocuklarınıza mantığın yanı sıra duygusal zekayı da göstermelisiniz. Duygusal zekasını kullanmayı bilen bireylerin yetişmesi, ileride daha başarılı bir geleceğe sahip olmalarını sağlayacaktır. Hatta çocuklarınızı, duygusal zeka gelişimi için eğitmenlere gönderebilirsiniz. Böylece duygusal zeka gelişimlerinin daha profesyonel bir şekilde gerçekleşmesini sağlayabilirsiniz.
Duygusal Zeka Ne Zaman Önemsenmelidir?
Duygusal zekanın nasıl kullanıldığı tamamen kişi ile alakalı bir durumdur. Hayatının her alanında başarı elde etmek isteyen insanlar, bu zeka gelişimleri için sürekli çalışmalıdırlar. Duygusal zeka kendiliğinden gelişmez. Bunun için sizin çaba göstermeniz gerekir.
Eğer duygusal zekanızı iyi ve etkili bir biçimde kullanmak istiyorsanız, öncelikle kendinize güvenmeniz gerekir. Çünkü duygusal zekanın kullanılması, insanın kendine güvenmesi ile alakalı olan bir durumdur. Özgüven durumunu geçtikten sonra ilişkilere yönelmeniz gerekir. Bu şekilde duygusal zekanızı kullanabilirsiniz.
Duygusal Zeka Nasıl Kullanılır?
Duygusal zeka, her insanda bulunan bir zekadır. Yani duygusal zekanın olmadığı bir insan yoktur. İnsanların sadece bu zekayı doğru şekilde kullanmaları gerekir. Bu şekilde duygusal zeka, kendini belli edecektir. Duygusal zekanın belirgin olarak ortaya çıkması, bu zekanın gelişimine bağlıdır. Eğer duygusal zeka doğru şekilde geliştirilirse insan, bu yönden oldukça ileri seviyelere gelir.
Duygusal zekanın ölçülmesi belli testlerde mümkün değildir. Yani bu zekayı ölçebilmeniz için herhangi bir test yapılmaz. Duygusal zeka, ölçülebilir bir özelliğe sahip değildir. Bu zeka türü, sadece insanın kendi gelişimi için önemlidir.
Duygusal Zeka Nasıl Ölçülür?
Duygusal zeka, insanın hayatı boyunca hem mutlu hem de rahat olmasını sağlar. Bu dengenin sağlanmasına yardımcı olan duygusal zeka, aynı zamanda ortak duyguların oluşmasına da yardım eder. Başta aile içi ortak duyguların oluşmasını sağlar. Böylece aile ilişkilerinde güçlülük meydana gelir.
Duygusal zekanın aktif olarak işlev görmesi, size birçok alanda avantaj sağlayacaktır. Duygusal zekanın kullanılması demek, sadece duygularınızla hareket etmeniz demek değildir. Duygusal zekasını kontrol altına alabilen insanlar, mantıklarını da çok iyi kullanırlar. Çünkü insanın, zekasını kontrol altında tutması büyük bir başarıdır.
Duygusal Zeka Neden Önemlidir?
Uzmanlar, ileri ki yaşamda hem başarılı hem de mutlu olabilmek için duygusal zekanın geliştirilmesi gerektiğini savunmaktadırlar. Bu nedenle hayatınız boyunca duygusal zekanızı geliştirmek için de çabalamayı unutmamalısınız.
Neden Duygusal Zekanın Geliştirilmesi Gerekir?
Duygusal zekası yüksek olan insanlarda belli özellikler vardır. Bu özellikler şunlardır:
Gibi özellikler duygusal zekası yüksek olan insanlarda mevcuttur.
Duygusal Zekası Yüksek Olan İnsanların Özellikleri Nelerdir?
Duygusal zekası düşük olan insanların özellikleri şunlardır:
Gibi özellikler de duygusal zekası düşük olan insanlarda görülmektedir. Duygusal zekanın düşük olması, hayatın birçok alanında sizi etkiler.
Duygusal Zekası Düşük Olan İnsanların Özellikleri Nelerdir?
İnsan vücudunun sağlıklı olarak yaşamını sürdürebilmesi için beslenme düzenine ve vücut sağlığının bütün olarak korunmasına1
Son dönemlerde, kadına karşı şiddetin artması ile sürekli yeni yasal düzenlemeler gündeme geliyor. 6284 Sayılı1
Çocukların doğru ve dengeli beslenmesi hayatlarının sonuna kadar sağlıklı olmalarını sağlayacak ilk adımdır. Bu noktada1
Bu yazıya henüz yorum yapılmamış, ilk yorumu hemen sen yap.