Teknolojinin imkanlarını kullanarak bilgisayar cihazları ve internet ağı üzerinden birçok işlemi daha kolay yapabiliyoruz. Bilgisayar sisteminin birçok avantajından faydalanırken, botnet ile çeşitli sorunlarla karşılaşabiliyoruz. Bilgisayar sistemlerinin bilgi dışında uzaktan yönetilmesi için botnet sistemleri kullanılıyor. Bu işlemler çoğu zaman kötü niyetli olarak yapılıyor.
İçerik Başlıkları
Botnet, bilgisayar bilimcilerinin sık kullandıkları sözcüklerden birisidir ve robot network olarak tanımlanır. Hedef bilgisayarların uzaktan kontrol edilebilmesi için çeşitli ajan programlardan oluşuyor. Bilgisayar biliminde, ele geçirilmiş ağ sistemleri için botnet terimi kullanılıyor.
Ağ üzerinde bulunan botlar, sistemin uzaktan kontrol edilmesini, sistemin çökertilmesini ve veri hırsızlığının yapılmasını sağlar. Botnet bulaşmış olan bilgisayarlara da zombi adı verilir. Bunun nedeni ise tamamen uzaktan kontrol edilebiliyor olmasıdır. Botnet, kötü amaçlı yazılımların toplu olarak saldırıya geçmesini sağlar.
Botnet Nedir?
Botnet denildiğinde herkesin aklına siber saldırı işlemleri gelir. Botnet uygulamaları, yasal ve yasadışı uygulamalar olmak üzere iki türlüdür. Yasal uygulamalar, istenmeyen kullanıcıların bağlantılarını kontrol altında tutmak amacıyla kullanılıyor. Yasadışı uygulamalar ise botnetlerin, bilgisayar sisteminin savunma güvenliğinin aşılmasını sağlar.
Kötü amaçlı yazılım dağılımı ile bilgisayar sistemine erişim yapılır ve tüm kontrol ele geçirilir. Yasadışı botnet uygulamaları, sistem ele geçirilerek, kullanıcının yaptığı işlemler takip edilebilir ya da tüm sistem verileri kopyalanabilir, silinebilir, sistem tamamen çökertilebilir.
Botnet Uygulamaları
Botnet sistemi oluşturulmak istenildiğinde iletişim seçenekleri üzerine inşa edilmeye başlanır. Tüm botnet sistemleri için komut ve kontrol seçenekleri yanı topolojiye sahiptir ve botnet mimarisi sürekli geliştirilmiştir. Botnet mimarisinde numaralandırma ve keşif yöntemleri kullanılır. Mimari seçenekleri şunlardır.
Botnet sistemi oluşturulurken, istemci – sunucu modeli, ağları kontrol edecek komutlarla inşa edilir. Bu mimari yapı, botnet ile hedef ağın tamamen durdurulmasını sağlayabiliyor. Birçok sistemin çökmesini sağlamak için kullanılıyor.
Botnet Mimarisi
Botnet nasıl kurulur? Bilgisayar sistemleri uğraşan her kullanıcının merak ettiği ve öğrenmeye çalıştığı konulardan birisidir. Botnet kurulumu için gerekli olan materyaller şunlardır.
Bu uygulamaları indirmek gerekiyor. Erişim yapılmak ve kontrol edilmek istenen sisteme göre botnet yazılımları yapılır. Yapılmak istenen işleme göre farklı modüller kullanılır. Zararlı yazılım olarak hazırlanan botnetler, ağlara, çeşitli uygulamalar ya da e-posta mesajları ile hedef bilgisayara ulaştırılır ve otomatik çalışacak şekilde programlanır. Botnet üzerinden bulunan modüller şunlardır.
Botnet kurulumu yaptığınızda tüm modülleri çalıştırarak bilgisayarın tüm kontrolünü ele geçirebilirsiniz.
Botnet Kurulum Aşamaları
Botnet çalışma mantığı, cihaz sahibinin uzaktan kontrol edildiğini anlamamasını sağlayacak şekilde tasalanıyor. Botnet botunun asıl amacı, kullanıcı tarafından algılanmadan uzun süre işlevini sürdürebilmektir.
Hazırlanan botlar arka planda çalışır ve sistemin tüm zayıf yönlerini kullanır. Botnet saldırıları için daha çok istemci – sunucu mimarisi kullanılıyor. Bu mimaride tüm botlar aynı anda çalışarak daha fazla komut ve kontrol sunucusuna bağlanıyor.
Botnet sistemleri, güvenlik açıklarından faydalanır ve kullanıcıları trojen virüs uygulamasını indirmeye yönlendirir ve ikna eder. Devamında korsan saldırıları yapacak virüs komutlarının etkinleştirilmesini ve cihazın ele geçirilmesini sağlar.
Botnet Nasıl Çalışır?
Botnet saldırı yöntemlerini kullanan siber suçlular, saldırı seçeneklerini kullanarak, güvenlik açığı bulunan milyonlarca bilgisayara ulaşmaya çalışır. Zombi bilgisayarları tespit edip iletişim kurana kadar saldırıya devam eder. Web trafiğini çökerterek zarar vermek isteyenler, DDos saldırı yöntemini kullanıyor.
Çok sayıda botnet uygulamasının hedef kurum sunucularına ve web sitelerine aynı anda bağlanma isteği sistemin kilitlenmesine ve çökmesine neden oluyor. Aşırı yüklenmeden dolayı bant genişliğinin dolmasına ve erişim yapılamamasını sağlıyor.
Botnet saldırılarından birisi de keylogging saldırı tekniğidir. Bu saldırı ile sunucu hakkında önemli bilgilerin toplanması amaçlanır. Klavye işlem hareketlerini kopyalar ve ödeme bilgilerinin ele geçirilmesini sağlar. Kimlik avı saldırıları, ele geçirilen bilgisayarda kullanıcının e-posta ve bankacılık işlem bilgilerinin çalışmasını sağlar.
Botnet Saldırısı Nasıl Yapılır?
Botnet saldırıları için kullanılan zararlı yazılımların sürekli geliştirilmesi, saldırıların engellenmesini zorlaştırıyor. Çeşitli güvenlik çözümleri uygulanarak botnet saldırı risklerini en aza indirmek mümkündür.
Buna benzer çeşitli önlemler alındığında, botnet saldırılarına karşı daha iyi korunmuş olursunuz. Botnet saldırılarının engellenebilmesi için sistem yapısı ve güncellemelerini sürekli gözden geçirmelisiniz.
Botnet Saldırılarının Engellenmesi
Botnet ağı, birçok botun aynı anda saldırıya geçmesini sağladığı için orduya benzetilir. Siber suçlular bu orduyu yönetir ve zombi bilgisayarları ele geçirmeye çalışır. Botnet kurulumu yapan ve saldırılarla cihazı ele geçirenler, şu işlemleri yapabiliyor.
Botnet ağında, aynı anda milyonlarca yapay tıklamanın yapılması sağlanarak sunucuya erişimlerin kilitlenmesi sağlanabiliyor. Ağ üzerinden kötü amaçlı yazılımların yapılabilmesi için genelde sahte profiller oluşturuluyor. Sosyal ağlar üzerinden farklı kişilere ulaşarak kötü amaçlı yazılımların cihaza ulaşmasını ve cihazda çalışmasını sağlıyor.
Botnet Ağı İle Neler Yapılır?
Süpürgeler; kullanıldıkları alandaki tozların ne kadar iyi çekildiğini, hijyenin ne ölçüde sağlandığını ve temiz görünümün1
2009 yılında 3G( 3.Nesil) teknolojisini kullanmaya başladığımızdan beri en çok konuşulan işlemlerden biri özellikle pandemi1
Klavyede Sonsuzluk İşareti Yapma herhangi bir şekilde ekstra bilgiye ihtiyaç duymadan gerçekleştirebileceğiniz bir olay değildir.1
Bu yazıya henüz yorum yapılmamış, ilk yorumu hemen sen yap.