Teknolojinin gelişmesi ile birlikte günlük yaşamımızın bir parçası haline gelen dijital hafızalar ve dosya boyutları, beraberinde 1 gb kaç mb eder? gb nedir? Gibi soruları da getiriyor. Günlük hayatımızda sıklıkla kullandığımız teknolojik ürünlerin kalitesi ile birlikte dosya boyutları da her geçen gün artmaktadır. Her gün kullandığımız KB, MB, GB gibi terimler neredeyse yediden yetmiş yediye herkesin gündeminde.
İçerik Başlıkları
İlk icadından bu yana çok büyük yol alan bilgisayar teknolojisi o kadar gelişti ki artık cebimizde bile yüzlerce gigabayt kapasiteli cihazlar kullanıyoruz. 1946 yılında tasarlanan ilk bilgisayarın tasarımında pay sahibi olan IBM, 1956 yılında ilk kez bit ve bayt kavramını tanıttı. Bugün MB (Megabyte), GB (Gigabyte), TB (Terabyte) gibi terimleri de kullanıyoruz.
Bit ve baytlarla başlayan bu süreç, hızla gelişen teknoloji ile kişisel cihazlarımızın depolama kapasitesinin artmasına neden olmuştur. Günümüzde büyük bilgisayarlara sahip olmasak da hepimizin kullandığı cihazlarla ilgili birçok veri bulunmaktadır.
Gigabayt Nedir?
Bit kavramı, IBM tarafından ilk defa 1956’da tanıtıldı ve kullanılmaya başlandı. Bir bilgi işlem sisteminin en küçük yapı taşı ve temel değer birimidir. Bu değer bilgisayar dilinde ikili bir değerdir.
Bunun anlamı: ya 0 ya da 1. Daha kolay anlaşılması için örnekler: Kapıyı düşünün; 0 kapı kapalıysa, 1 kapı açıksa. Bir bilgisayar için kapının ne kadar geniş olduğu önemli değildir. Bu sistem, verilerinizin doğruluğunu doğrulamanın en kolay ve sağlıklı yoludur. Çünkü bu iki seçenekli bir veri. Bu veri; evet veya hayır, açık veya kapalı, doğru veya yanlış olarak yorumlanır.
Bit Nedir? 1 Bit Ne Kadar?
Bir kilobayt, 1024 bayta eşittir değerde bir kapasiteye sahip depolama alanını ifade eder. Yani 2¹⁰ bayt ölçüsündedir. Bir sonraki bayt ifadesi için üzerine 10 sayı daha eklemeniz gerekir.
Yani bir megabayt 2²⁰ bayt olarak bir hafızaya sahip olan depolama alanını ifade den terimdir. Bu da 1024 kilobayta eşdeğer bir alanı temsil eder. Bu işletim sistemi ile 1 GB’nin 1024 MB’a eşit olduğunu görebiliriz. Bu şekilde düşünmeye alışık olmadığımız için bu süreçten biraz kafanız karışmış olabilir.
1 Gb Mb Ne Kadar?
Günlük hayatımızda dijital platformlarda, herhangi bir ölçü biriminde 10’un çarpanlarını kullanırız. Mesela 1 kilo 1000 gramdır, 1 metre 100 santimetredir gibi örnekler de verebiliriz.
Bilgisayar dünyasında çarpan olarak 2 üzerinden 2 not alır ve dosya boyutları bize bu bilgisayar dilinde sunulur. Bunun için bilgisayarlarla hesaplaması daha kolay bir sistem. Küçük sayılar hakkında konuştuğumuzda hesaplamak bizim için kolay olsa da çok büyük ölçü birimleri söz konusu olduğunda durumlar vardır.
Gigabayt Nasıl Hesaplanır?
Bayt, 8 bitten oluşan en küçük adreslenebilir bellek birimini ifade eder. Mutfak dolaplarınızı değerlendirin. Bilgilerimizin bir bardak olduğunu varsayarsak, bilgisayar sistemi bunun hangi dolap rafında olduğunu kaydeder. Yani o bilgiye ihtiyacımız olduğunda, o adreste buluyor ve bize getiriyor ve sistem bu şekilde kullanılmaya devam ediyor.
Bir bilgisayar sisteminin en küçük yapı taşı olan bit kavramını duymamış olabilirsiniz, çünkü bu günlerde genellikle büyük dosya boyutlarını ifade etmek için cihazlar kullanıyoruz. Bit, IBM tarafından 1956’da tanıtılan, bilgisayar dilinde 0 veya 1 olarak gösterilen ikili bir değerdir. Bilgisayar dillerindeki 0 ve 1 ifadeleri, arada bir şeyin olmadığını gösterir. Örneğin bir pencere 0 ile kapanırsa 1 ile açılır. Bu örnekler; Açık ya da kapalı, var ya da yok anlamında yeniden üretebiliriz.
Bit Nedir? Bayt Nedir?
Bir bayt, 8 bitten oluşan en küçük depolama bellek birimidir. Kulaklardan biraz daha fazla kombinasyon içerebilir. Baytların daha iyi anlaşılması için bir örnek verecek olursak; Kütüphanedeki kitapları düşünün. Kitaplığın bulunduğu bilgisayar sisteminde bayt depolar ve kitabın nerede olduğunu öğrenmek istediğimizde kolayca bulmamıza yardımcı olur.
1 Bayt Kaç Bitten Oluşur?
Bir baytın 8 bitten oluştuğunu söylemiştik. Bu değer 2³ olarak okunur çünkü bilgisayar sistemleri verileri 2 faktörüne göre okumaktadır. Ölçümlerinde 2 referans aldığı için bilgisayarların bize verdiği sayısal değerler bunlara eşdeğerdir. Yani 2⁷ 128, 2⁸ 256 ve 2⁹ 512 anlamına gelir.
Bu değer 2¹⁰ olduğunda karşılığı 1024 olarak değerlendirilir. Bu değerden sonra günlük hayatta sıklıkla kullandığımız KB, MB, GB gibi kısaltmaların yapılmasındaki amaç pratiktir. 2’nin üzerindeki sayı 10’u geçerse, sayının sonundaki rakamlar silinir ve yerine kısaltmanın adı eklenir.
Dijital depolama alanlarının sembol değerleri şu şekilde listelenmektedir;
Sıklıkla kullanılan ve bilinen bu değerlerin haricinde yottabayt (YB) olarak ifade edilen farklı ölçü birimleri de kullanılmaktadır.
Değerler Neden 128, 256, 512 Şeklinde Artıyor?
Cihazların dahilinde bulunan ve yukarıda belirtildiği ölçülerle anılan değerlerin dışında cihazlara dışardan da ilave edilen ve taşınabilen disk çeşitleri de bulunmaktadır. Bunlardan en çık kullanılanı ise SBB bellek denilen küçük ama etkili cihazladır.
Harici sürücüler olarak bilinen ve bilgisayar kapağının içeriğinin dışında bulunan ve bilgisayara USB, yarım kablo veya kablosuz bağlantı yoluyla bağlanan çıkarılabilir depolama aygıtlarıdır. Harici diskler, kullanıcılar bilgisayarda veri depolamak veya yedeklemek istediğinde kullanılabilir veya bilgisayardaki disk alanı dolu olduğu için tercih edilebilir.7
Harici sürücülerin genellikle tercih edilen depolama aygıtı olmasının ana nedeni, sürücülerin büyük kapasiteye sahip olması ve verilerin hızlı bir şekilde aktarılabilmesidir. Saniyede 12 ile 480 megabit arasında veri iletebilen çoğu yeni nesil harici sürücü, bir USB 3.0 bağlantısı kullanır.
Harici sürücüler için USB 4.0 teknolojisi de kullanıma hazır ancak birçok bilgisayar ve dizüstü bilgisayar henüz USB 3.0 teknolojisini tam olarak desteklemediği için bu teknolojiye geçiş henüz mümkün değil.
Harici Sabit Disk Nedir?
Birçok tasarımcı, grafik tasarımcı, ses ve video uzmanı genellikle harici sürücüler kullanır. Bu tür çalışmalar, eğer kaliteliyse, büyük miktarda veri alır ve ayrıca arşivlenmeli ve saklanmalıdır. Ayrıca bu tür dosyalar harici sürücüler sayesinde kolayca yedeklenebilir. Her zaman bilgisayar hasarı veya veri kaybı riski vardır.
Bu nedenle, önemli veriler, sürekli olarak güce bağlı olmayan ve mevcut olmayan bilgisayar olmayan cihazlara bağlanmalıdır. Uzak sürücüler bu avantajlara sahip olduğundan, birçok kişi kişisel bilgilerini yedeklemek için bunları tercih eder.
Standart sabit disklere kıyasla çok hafiftir ve her yere kolaylıkla taşınabilir. Yeni nesil harici sabit diskler artık parmak izi koruması da içeriyor. Bu şekilde maksimum veri koruması kolayca sağlanabilir.
Harici Diskler Neden Kullanılır?
Xiaomi Redmi Note 10 5G Bilişim dünyasına hızlı bir giriş yapan Xiaomi, 2010’lu yıllardan beri1
LG Q51 ,orta seviyedeki modellerine bir yenisini daha ekledi. Amiral gemisi seviyesindeki telefonlarını tanıtmayan LG’nin1
Samsung Galaxy A42 5G. Güney Kore’nin akıllı telefon üreticisi olan Samsung, piyasaya sunduğu Galaxy A421
Bu yazıya henüz yorum yapılmamış, ilk yorumu hemen sen yap.