Kardeşler; belirli bir sıraya göre dünyaya gelen, birbirlerine kan bağı ile bağlı olan ve aynı aile içerisinde yetişen insanlardır. Kimi zaman evlat edinme yöntemiyle de insanların çocukları için kardeş sağlamaları mümkündür.
Aile birlikleri içerisinde yaşamlarına bu şekilde devam eden insanlar, kimi zaman; ailelerinin onlara olan tutumlarından dolayı, diğer kardeşin fiziksel ve kişisel özelliklerinden dolayı ve kimi zaman da çevresel faktörler ile kazanılan başarılardan dolayı kıskançlığın etkisine girebilirler.
Aile ve çocuk terapistleri tarafından kardeş kıskançlığı şeklinde tanımlanan durum, bazı önlemlerin alınmasıyla önlenebilir veya ortadan kaldırılabilir.
İçerik Başlıkları
Kardeşlerin birbirlerine karşı duyabilecek olduğu kıskanma durumu; alt veya üst sıradaki kardeşin daha önde olduğuna inanılan, o kardeşin çocuk için bir rakip olduğu ve her türlü durumda engel olacakmış hissi bıraktığı sorundur.
En çok üç ile on iki yaş arasındaki çocuklarda görülen bu sorun, daha üst yaş aralıklarında da nadiren görülebilir. Temel sebeplerinde psikolojik travmalar ve yanlış anlaşılmalar yatan bu kıskançlık sorunu uzmanların desteğiyle ve aile yapısının bilinçlendirilmesiyle çözülebilir.
Kardeş Kıskançlığı Nedir?
Kardeşlerin birbirlerini kıskanma durumlarının çok sayıda sebebi olabilir. Bu sebeplerin başında ailesel tutumlar veya bireysel sivrilmeler gelecektir.
Kardeş Kıskançlığı Sebepleri Nelerdir?
İyi bir gözlem yeteneğine sahip olması gereken anneler ve babalar, çocuklarının kendi aralarında birbirlerini kıskanıp kıskanmadıklarını anlamalıdırlar. Bunu anlamanın en basit yolu olan gözlem sayesinde kıskanan çocuğun; dikkat çekmek için kendisini hasta etmesi, kavga etmesi veya olması gerekenden daha sessiz kalarak uç noktalarda duygular sergilemesi, kıskanılmakta olan çocuğa iftira atması veya onu kötü gösterecek işlere kalkışıyor olması görülebilir.
Bu belirtiler olduğunda kesin olarak kardeşler arası kıskanma durumu vardır ve önlem alınmaya başlanmalıdır. İlerleyen yaşlara gelmiş olan ve artık yetişkin iki insan statüsünde olan kardeşler de birbirlerini kıskanıyor olabilir. Bunun anlaşılması için; ortamlarda olan tepkilerine, aileler arası etkileşimlerine ve birbirleriyle olan muhabbetlerinin ne kadar samimi olduğuna bakılmalıdır.
Kardeş Kıskançlığı Nasıl Anlaşılır?
Kardeşlerin kıskanma halleriyle başa çıkmanın en güzel ve sağlıklı olan yolu mutlaka bir terapist desteği almaktır. Çünkü terapistler tarafından hem kıskançlığın boyutu saptanacak hem de en az hasar oluşarak bu kıskançlığın atlatılması sağlanacaktır.
Terapi eğitimleri için zamanları veya maddi olarak imkanları olmayan ailelerinse çocuk yetiştirme, geliştirme ve kıskançlığın üstesinden gelme kitaplarını tercih etmeleri sağlıklıdır. Ayrıca ailesel olarak tutumların değiştirilmesi, çocukların her birinin aynı derecede önemsenmesi de bu soruna çözüm için kalıcı bir yoldur.
Kardeş Kıskançlığıyla Başa Çıkma Yolları Nelerdir?
Kardeşlerin kıskanmalarını ortadan kaldırarak hem onların daha huzurlu ve mutlu olmalarını sağlamak hem de ebeveynler olarak iç rahatlığıyla gündelik hayata dönmek için kıskançlığın ortadan kaldırılması yollarının uygulanması gerekir.
İlk olarak gidilebilecek terapilerde çocukların kendilerini açığa çıkarmaları ve ne derecede bir kıskançlığın içerisinde olduklarının anlaşılması için oyun veya resim etkinleri yapılır.
İlk birkaç seans içerisinde kendisini belli edecek olan durum sonrasında psikolojik olarak çocuğun bilincine; kardeşi ile aynı derecede sevildiği, her insanın başarılarını ve becerilerini farklı zamanlarda ortaya koyabilecek olduğu, hiçbir durumun onu sevilmekten geri koyamayacağı empoze edilir.
Böylece kıskanma hali ve rakip görme de sonlanır. Ayrıca ailelerin sorunlara veya güzel durumlara karşı korumaları gereken tavırları olmalıdır. Bu tavır tüm çocuklar için eşit derecede ve onları koşul karşılığı yargılamayacak düzeyde şekillenmelidir. Böylece kıskanma hali kardeşler arasında görülmeyecektir.
Kardeş Kıskançlığıyla Başa Çıkılması Nasıl Olmalıdır?
Kardeşler arasındaki kıskanmaların beklenenden daha fazla zararı olabilecektir. Kimi ailelerde hayati riskler oluşturan bu sorunun en çok gözlemlenen zararları bilinerek önlemler alınmalıdır.
Bu zararlar şunlardır:
Gibi örnekler verilebilir.
Kardeş Kıskançlığı Zararları Nelerdir?
Kardeşler arasındaki kıskanmaların önlenmeye başlaması ve ortadan kaldırılması sabır isteyen bir olaydır. Çünkü kıskançlığın doğduğu ve geliştiği asıl yer psikolojidir. Doğal olarak psikolojik onarım yapılmadan bu kıskançlığın geçmeyeceği, katlanarak devam ederek daha büyük zararlar meydana getirebileceği bilinmelidir.
Ancak bu ciddi sorunun aşılması için ortalama ne kadar süre gerekiyor olduğu kimi aileler açısından motive kaynağı olabilir. İlk olarak daha küçük yaşlarda olan çocukların bir şeyleri anlamaları ve kabul etmeleri daha zordur. Yani daha uzun sürede kıskançlıklarıyla baş edebilir duruma gelirler.
İlerleyen yaşlardaysa çocukların konuşma becerileri daha gelişmiş, anlama kabiliyetleri daha yüksek konuma gelmiştir. Böylece anlatılmak istenen rahatça kavranabilir. Her iki durum için de süreç ortalama olarak iki ay ile iki yıl arasında değişecektir.
Kardeş Kıskançlığı İle Ne Kadar Sürede Başa Çıkılabilir?
Her insanın sahip olduğu bir enerji vardır ve bu enerji sayesinde; mutlu olma durumu, işlerin1
Deprem, insanoğlunun başına gelen en tehlikeli doğal afetlerden biridir. Bilim adamları bile depremin ne zaman1
Artık teknolojinin dokunmadığı hiçbir alan kalmadı. Günümüzde kullanılan birçok üründe teknoloji kendine yer bulmuştur. Bu1
Bu yazıya henüz yorum yapılmamış, ilk yorumu hemen sen yap.