İnsan beyninde oldukça karmaşık durumda olan birden fazla hafıza alanı vardır. Her hafıza alanı, kendisini ilgilendiren anıların saklanmasında görev alır. Ayrıca insan bedeninin dönüşümlü olarak gelişmesi veya dış etkenler aracılığıyla geliştirilmesinden dolayı her hafıza alanının farklı derecede geliştiği söylenebilir.
Hafıza alanlarından bir tanesi olan fotoğrafik hafıza da; çeşitli işlevleri olan, görsel anıların canlı tutulmasına dayanan ve öğrenme yöntemi olarak bu hafızanın kullanılmasını sağlatan bir çeşittir. Fotoğrafik hafızanın yanı sıra; işitsel hafıza, sayısal hafıza, sözel hafıza, ritmik hafıza gibi çok sayıda hafıza çeşidi vardır.
İçerik Başlıkları
Fotoğrafik olan hafıza; bireylerin genel olarak görsele odaklı anılarını hatırlamasına yardımcı olan, nesnelerin şekliyle akılda kalmasına yardımcı olan, renklerin veya görünüm durumlarının önem kazandığı bir hafıza çeşididir. Fotoğrafik hafızanın genel olarak görsel hafıza ile karıştırıldığı bilinmelidir ancak birbirinden oldukça farklı oldukları da unutulmamalıdır.
Görsel hafıza da yalnızca görünen yüzeylerin genel hatları hafızada yer edinirken, fotoğrafik hafızada doğrudan anıların en son halleri veya dikkat çeken halleri olduğu gibi akılda kalır. Fotoğrafik hafızaya sahip olan bireylerin bu alanı geliştirmeleri ve kendilerine katkı sağlamaları da mümkündür.
Fotoğrafik Hafıza Ne Anlama Gelir?
Fotoğrafik hafızanın en temel işlevi, diğer hafıza türlerinde de olduğu gibi; anıların hatırlanmasına yardımcı olmak, unutma sorunlarına karşı bireyin anılarını canlandırmak ve kişinin belleği konumunda bulunmaktır. Ancak bu işlevlerinin yanı sıra fotoğrafik hafızanın kendisine has olan birçok işlevi de vardır.
Bu işlevler şöyle ifade edilebilir:
Bu işlevlerin yanında yapılan araştırmalar sonucunda her geçen gün çok daha fazla işlevin ortaya çıktığı da unutulmamalıdır.
Fotoğrafik Hafıza Ne İşe Yarar?
Fotoğrafik hafızanın olmadığı insan yoktur. Çünkü insan beyni bir bütündür ve bu bütün içerisinde var oluşa dair her detay vardır. Ancak fotoğrafik hafızanın var olması ile geliştirilmiş olması birbirinden ayrı durumlardır. Kimi insanda bu hafıza türü var olmasına rağmen oldukça körelmiş olduğu için farkına varılamıyor veya çok az faydalanılabiliyor olabilir.
Benzer olarak kimi insanın da fotoğrafik hafızasının oldukça iyi ve gelişmiş durumda olduğu söylenebilir. Buradan da çıkarımla, her insanın fotoğrafik hafızasının olduğu ancak ne kadar geliştirilmiş durumda olduğunun farklı olduğu çıkarılmalıdır.
Fotoğrafik Hafıza Kimlerde Vardır?
Fotoğrafik hafızanın kullanılmasının en ve geliştirilmeye çalışılmasının en önemli nedeni, hemen hemen her varlık veya bilgi ile görsel bir temas halinde olunmasıdır. Görsel temas yapılan durumlar içerisinden akılda kalıcı olanının çekilmesi ve yeniden görsel olarak insan zihninde canlandırılması oldukça güçlü bir etkiye sahiptir.
Ayrıca fotoğrafik hafızanın; zahmetsiz olması, insanları özel olarak uğraştırmıyor olması, hatırlanan anıların yeniden gözler önüne gelerek yaşanmasını sağlaması ve her detayının yeniden irdelenmesine imkan tanıması gibi bir özelliği vardır. Bu nedenlerden dolayı da fotoğrafik hafızanın kullanıldığını söylemek mümkündür.
Fotoğrafik Hafıza Neden Kullanılır?
Fotoğrafik hafızanın geliştirilmesine ve daha aktif olarak kullanılmasına ilişkin çok sayıda eğitim söz konusudur. Bu eğitimlerin bir kısmı özel kurumlardan alınabileceği gibi, kişisel olarak yapılacak etkinlikler sayesinde de fotoğrafik hafızanın geliştirilmesi mümkündür.
İlk olarak, çift olarak hazırlanan görsellerden oluşan ve çok sayıda çift görseli içeren kağıtların hatırlanmasına dayalı oyunların oynanması, görsel olarak nesnelerin nerede olduğunun bulunması oyunlarının seçilmesi, bir görsele yalnızca beş saniye baktıktan sonra tarif edilmesi gibi oyunlar oynanabilir. Bu etkinliklerin yanında kurumların özel olarak sunduğu terapiler sayesinde de fotoğrafik hafızanın geliştirilmesi mümkündür.
Fotoğrafik Hafıza Nasıl Geliştirilebilir?
İnsan beyninin ve zihin yapısının inşa dönemi sıfır ile iki yaş aralığı içerisindedir. Bu dönemdeki bireyler; beyinsel olarak, hafıza alanları olarak, konuşma olarak ve beyne bağlı tüm özellikler olarak hızlı bir gelişim sürecine girecektir. Fotoğrafik hafızanın da canlı tutulmasını sağlamak için özellikle bireylerin sıfır ile iki yaş aralığının değerlendirilmesi büyük önem arz eder.
Bu süreçte hızlı gelişim olmasına rağmen iki yaşından sonra fotoğrafik hafızanın gelişmeyeceğini söylemek ise oldukça yanlış olacaktır. Bireylerin ilerleyen her döneminde bu hafıza alanı geliştirilebilir ancak erken yaşlarda yapılan etkinliklerin beyin üzerindeki etkisi çok daha fazladır. Sonuç olarak da hayatın her evresinde fotoğrafik hafızanın geliştirilmesi sağlanabilse de bebeklik ve çocukluk dönemlerini tercih etmek çok daha etkili olacaktır.
Fotoğrafik Hafıza Ne Zaman Geliştirilebilir?
Fotoğrafik hafızanın gelişim süreci, bireylerin gelişim sürecinde olduğu gibi öznel farklılıklar içerir. Kimi insanların görsel olaylara ve nesnelere karşı ilgisi oldukça düşük olurken kimi insanın ilgisi fazla olabilir. Benzer olarak kimi insan fotoğrafik hafızasının daha canlı olmasını isterken kimi insan için diğer hafıza alanları çok daha önemli olabilir. Doğal olarak da gelişim sürecinde fark gözlemlenir.
Ayrıca; hafıza geliştirme çalışmalarına verilen önemin ne olduğu, ne kadar zaman ayırıldığı, etkinlik kalitesinin ne durumda olduğu ve diğer değişkenler de sürece doğrudan etkisi bulunan değişkenlerdir. Tüm bu etkenler değerlendirildiği zaman ise fotoğrafik hafızanın ortalama olarak iki ay ile üç yıl içerisinde büyük ölçüde geliştiği, diğer dönmelerde de gelişebileceği veya körelme durumuna geçebileceği söylenebilir.
Fotoğrafik Hafıza Ne Kadar Sürede Gelişir?
Fotoğrafik hafızanın aktif kullanımı halinde fayda alınabilecek çok sayıda alan vardır. Bu alanların bilinmesi halinde fotoğrafik hafızası gelişmiş olanlar veya bu hafıza alanını geliştirmek isteyen insanlar meslek seçimleri yapabilir. Ayrıca yeni hobi alanları da edinmek için fotoğrafik hafızanın kullanılması mümkündür.
Buradan hareketle fotoğrafik hafızanın kullanılması halinde fayda sağlayacak alanlar şöyledir:
Bu gibi alanlarda fotoğrafik hafızanın fayda sağlayacak olduğu bilinmelidir. Ayrıca, fotoğrafik hafızayla gezilen yerlerin resmedilmesini sağlamak veya tur rehberliği yapmak mümkündür. Ayrıca bu hafıza türü sayesinde bir kez dahi gidilen yerlerin hatırlanması oldukça kolay olacağı için; bir yerin tarif edilmesinde görev alan kişiler olarak, tanıtımcı olarak, sinema sektöründeki insanlar olarak da görev yapılabilir. Bu bilgilerin edinilmesi sonucunda fotoğrafik hafızanın geliştirilmesini sağlamak ve çeşitli çalışmalar yapmak bireylerin elindedir.
Fotoğrafik Hafıza Hangi Alanlarda Fayda Sağlar?
Son zamanlarda Peruvian Inca Orchid hakkında birçok araştırma yapılıyor. Köpek beslemek isteyenler bu ırkın özelliklerini1
Türk Telekom, Turkcell ve Vodafone gibi operatörler günümüzde kullanıcılarına tamamıyla ücretsiz bir şekilde gizli numaraya1
Redmi 9A Xiaomi model telefon 2020 yılında çıkarılmıştır. 164.9 x 77 x 9 mm ölçü1
Bu yazıya henüz yorum yapılmamış, ilk yorumu hemen sen yap.